Στρώματα και λειτουργίες του δέρματος

Όταν σκέφτεστε το δέρμα σας, πιθανόν να εννοείτε αυτό που είναι ορατό μόνο σε σας – στην επιφάνεια του δέρματός σας. Αλλά πολλά που συμβαίνουν εκεί, όπως η ακμή, η ξηρότητα και ακόμη και ο ιδρώτας, επηρεάζονται από αντιδράσεις και δραστηριότητες βαθιά μέσα στο δέρμα. Το δέρμα έχει τρία κύρια στρώματα και το καθένα εξυπηρετεί το δικό του σκοπό. 

Η Επιδερμίδα

Η επιδερμίδα είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος και μπορείτε να το θεωρήσετε ως την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στα βακτηρίδια, τους ιούς και ακόμη και στο περιβάλλον. Αλλά δεν είναι μόνο ένα ομοιόμορφο στρώμα! Για να καλύψει όλες τις ευθύνες της, η επιδερμίδα αποτελείται από τέσσερις λεπτές στρώσεις:

Το ανώτατο στρώμα είναι η κεράτινη στιβάδα και ποικίλει σε πάχος ανάλογα με το πού βρίσκεται στο σώμα (γι ‘αυτό το λόγο, το δέρμα στη φτέρνα σας είναι πολύ παχύτερο από εκείνο του βλεφάρου σας).

Το επόμενο στρώμα είναι το κοκκώδες στρώμα. Τα κύτταρα εδώ παράγουν ένα κηρώδες υλικό που κάνει το δέρμα σας αδιάβροχο.

Το επόμενο επάνω μέρος είναι το στρώμα spinosum, το οποίο αποτελείται από κύτταρα που δεσμεύουν άλλα κύτταρα μαζί σαν κόλλα για τα κύτταρα του δέρματός σας.

Το κάτω στρώμα της επιδερμίδας είναι το βασικό στρώμα. Συγκεντρώνει τα βλαστοκύτταρα, τα οποία διαιρούνται για να παράγουν νέα κύτταρα του δέρματος. Αυτά στη συνέχεια ωθούνται μέχρι την επιφάνεια του δέρματος.

δερμα σττρώματα
Μοντέλο με τα στρώματα του ανθρώπινου δέρματος

Το δέρμα

Το δέρμα είναι εκεί όπου συμβαίνει το μεγάλο μέρος της μαγείας – στο δέρμα, τουλάχιστον. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη αποτελούν την πλειοψηφία του δέρματος, καθώς και οι ινοβλάστες (ο τύπος του κυττάρου που δημιουργεί το κολλαγόνο και τον ελαστικό ιστό). Αυτό το στρώμα εξυπηρετεί μερικούς σκοπούς:

  • Η στρώση του δέρματος περιλαμβάνει αγγεία αίματος και λεμφαδένων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παροχή θρεπτικών συστατικών στο δέρμα σας και την απομάκρυνση υποπροϊόντων ή τοξινών.
  • Οι ιδρώτες ζουν στο χόριο. Εκκρίνουν ιδρώτα μέσα από τους πόρους σας, που χρησιμεύει τόσο για να δροσίσει το σώμα όσο και για να καθαρίσει τις τοξίνες.
  • Στο χόριο υπάρχουν επίσης τα τριχοθυλάκια (όπου οι τρίχες σας έχουν τις ρίζες τους) και οι αδένες ελαίου, οι οποίοι παράγουν το έλαιο που μαλακώνει και λειαίνει το δέρμα – μερικές φορές λίγο υπερβολικά, με αποτέλεσμα τη λιπαρότητα.

Το υποδόριο στρώμα

Αυτό το στρώμα λίπους είναι το βαθύτερο στρώμα του δέρματος και συνδέει το δέρμα με τους μυς και τα οστά σας. Είναι τόσο βαθύ, που στην πραγματικότητα, τα δραστικά συστατικά από τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος δεν θα φτάσουν ποτέ σε αυτό. Αυτό το στρώμα έχει μερικά ζωτικά καθήκοντα:

  • Το υποδόριο στρώμα είναι σαν ένας θερμοστάτης. Μπορεί να απομονώνει το σώμα και επίσης να χρησιμεύει ως απόθεμα ενέργειας.
  • Αυτό το λίπος προστατεύει τους μυς, τα οστά και τα όργανα σας από τραυματισμό.
  • Τέλος, το υποδόριο στρώμα περιέχει περισσότερα αιμοφόρα αγγεία, νευρικές απολήξεις, τις ρίζες των τριχοθυλακίων σας και τους βαθύτερους σμηγματογόνους αδένες, που δημιουργούν έλαια.

Leave a comment