Φθειρίαση τριχωτού κεφαλής

Τι είναι η φθειρίαση;

Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής – αυτό που κοινώς ονομάζουμε ψείρες – είναι μία παρασίτωση από έντομο που ρουφά αίμα, και η οποία προκαλεί σημαντικό ερεθισμό του δέρματος. Η φθειρίαση είναι συχνή και μεταδοτική νόσος. Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε παιδιά που φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή τριχωτού κεφαλής με τριχωτό καθώς και με σκουφιά, καπέλα, βούρτσες και χτένες.

Συχνές ερωτήσεις για τη φθειρίαση

Ο κνησμός (φαγούρα) του τριχωτού είναι το κύριο σύμπτωμα. Οι ζωντανές ψείρες αναγνωρίζονται καθαρά με γυμνό μάτι, μετά από προσεκτική επισκόπηση του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής. Τα άδεια αυγά (κόνιδες) είναι πολύ καλά προσκολλημένα στις τρίχες και φαίνονται σχετικά εύκολα.

Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν κνησμώδεις βλατίδες στον αυχένα των παιδιών από τα τσιμπήματα των ψειρών.

Ο δερματολόγος θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που συνίσταται στην εφαρμογή ειδικών σκευασμάτων υπό μορφή σαμπουάν και λοσιόν. Επίσης θα σας δώσει οδηγίες για την απομάκρυνση των άδειων αυγών και την αποφυγή επαναμολύνσεων. 

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Στη δερματολογική μας κλινική αντιμετωπίζουμε συνήθη και σπάνια προβλήματα του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των βλεννογόνων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν χρειάζεστε συμβουλευτική υποστήριξη ή θεραπεία για τη φθειρίαση.

Dr Μπαλαμώτη Ευγενία, Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος

    ΦΘΕΙΡΙΑΣΗ| ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ | DR ΜΠΑΛΑΜΩΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ | ΠΕΙΡΑΙΑΣ