Μολυσματική τέρμινθος

Τι είναι η Μολυσματική Τέρμινθος;

Η Μολυσματική Τέρμινθος είναι μία αρκετά συχνή ιογενής λοίμωξη του δέρματος που προσβάλλει κυρίως παιδιά και εφήβους. Οφείλεται στον ιό MCV (Molluscum Contagiosum Virus). Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 2 εβδομάδες έως 6 μήνες. Η νόσος  μεταδίδεται με άμεση σωματική επαφή, δέρμα με δέρμα και με κοινά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα όπως ρούχα, πετσέτες.

Συχνές ερωτήσεις για τη μολυσματική τέρμινθο

Κλινικά οι βλάβες μοιάζουν με μικρές μαργαριταροειδείς βλατίδες μεγέθους λίγων χιλιοστών. Παρατηρούνται χαρακτηριστικά ερυθρορόδινα ογκίδια, που μοιάζουν με μικρά σπυράκια. Εμφανίζουν ομφαλωτό κέντρο και περιέχουν ένα παχύρευστο υλικό, το λεγόμενο σωμάτιο της τερμίνθου. Οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, στις μασχάλες, στον κορμό και στα άκρα. 

Η θεραπευτική αντιμετώπιση συνίσταται σε αφαίρεση και σύνθλιψη των βλαβών με χειρουργική λαβίδα ή την εφαρμογή Κρυοχειρουργικής ή Διαθερμοπηξίας. Ο κίνδυνος αυτοενοφθαλμισμού (το ίδιο το παιδί να μεταφέρει σωμάτια του ιού από το ένα σημείο του σώματος του σε κάποιο άλλο σημείο) και εξάπλωσης των βλαβών καθιστά επιτακτική την άμεση αφαίρεση των βλαβών από το δερματολόγο.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Στη δερματολογική μας κλινική αντιμετωπίζουμε συνήθη και σπάνια προβλήματα του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των βλεννογόνων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν χρειάζεστε συμβουλευτική υποστήριξη ή θεραπεία τη μολυσματική τέρμινθο.

Dr Μπαλαμώτη Ευγενία, Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος

    ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΡΜΙΝΘΟΣ| ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ | DR ΜΠΑΛΑΜΩΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ | ΠΕΙΡΑΙΑΣ