Ψωρίαση

Ψωρίαση, τύποι και θεραπεία

Η Ψωρίαση δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα. Είναι μία αυτοάνοση χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που  προσβάλει το 1-3% του γενικού πληθυσμού και παρουσιάζει την ίδια συχνότητα εμφάνισης και στα δύο φύλα. Η Ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική νόσος. Η εμφάνιση και η εξέλιξη της είναι απρόβλεπτη, διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της ψωρίασης.

Συχνές ερωτήσεις για την ψωρίαση

  • Κοινή ή Κατά πλάκας Ψωρίαση: είναι η πιο συχνή μορφή. Ερυθρές λεπιδώδεις πλάκες εντοπίζονται σε αγκώνες, γόνατα, κορμό, ράχη και τριχωτό κεφαλής.
  • Σταγονοειδής Ψωρίαση: εμφανίζεται με τη μορφή μικρών ερυθρών σταγονοειδών πλακών.
  • Ανάστροφη Ψωρίαση: οι βλάβες εντοπίζονται στη μασχαλιαία χώρα, στις μηρογεννητικές πτυχές και υπομαζικά.
  • Φλυκταινώδης Ψωρίαση: πυώδεις φυσαλίδες-φλύκταινες εντοπίζονται στις παλάμες ή στα πέλματα ή και σε μεγαλύτερες περιοχές του σώματος.
  • Ερυθροδερμική Ψωρίαση: το δέρμα εμφανίζει έντονη συνήθως γενικευμένη ερυθρότητα.
  • Ψωριασική αρθρίτιδα (Αρθροπαθητική ψωρίαση): φλεγμονή των αρθρώσεων σε συνδυασμό με ψωριασικές βλάβες.

Η αντιμετώπιση γίνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα και τον τύπο της νόσου.

Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Ο ιατρός επιλέγει την κατάλληλη θεραπεία συνεκτιμώντας την κλινική σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς, τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργεί η νόσος στην καθημερινότητά του και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ψυχολογία του.

Οι διαθέσιμες θεραπείες για την ψωρίαση διακρίνονται σε: 

Τοπικές: κρέμες, αλοιφές, τζελ εφαρμόζονται στο δέρμα, ενυδατώνουν την πάσχουσα περιοχή και ανακουφίζουν από την ξηρότητα και τον κνησμό.

Φωτοθεραπεία: διάφορες τεχνητές πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσου κυρίως σε ασθενείς με μέτρια βαρύτητας ψωρίαση.

Συστηματικές: χορηγούνται είτε από του στόματος ως χάπι, είτε με τη μορφή ενέσεων σε περιπτώσεις μέτριας και σοβαρής μορφής ψωρίασης υπό τη στενή παρακολούθηση του δερματολόγου για την πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών που ενδέχεται να εμφανισθούν.

Βιολογικοί παράγοντες: αποτελούν μία κατηγορία φαρμάκων και συστήνονται σε ασθενείς με μέτρια και βαριά μορφή ψωρίασης. Χορηγούνται ενέσιμα και επεμβαίνουν στοχευμμένα στην ανοσολογική διαδικασία που εμπλέκεται στο μηχανισμό δημιουργίας της ψωρίασης.

Ο δερματολόγος αξιολογώντας τη βαρύτητα της ψωρίασης επιλέγει την κατάλληλη θεραπεία έχοντας ως στόχο τη γρήγορη ύφεση των συμπτωμάτων της νόσου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Η δερματολόγος  Ευγενία Μπαλαμώτη υπήρξε ερευνήτρια συμμετέχοντας σε διεθνή πρωτόκολλα σε σειρά κλινικών δοκιμών νέων μεθόδων θεραπείας της ψωρίασης.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Στη δερματολογική μας κλινική αντιμετωπίζουμε συνήθη και σπάνια προβλήματα του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των βλεννογόνων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν χρειάζεστε συμβουλευτική υποστήριξη ή ιατρική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ψωρίασης.

Dr Μπαλαμώτη Ευγενία, Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος

    ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΩΡΙΑΣΗΣ| ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ | DR ΜΠΑΛΑΜΩΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ | ΠΕΙΡΑΙΑΣ