Φωτοθεραπεία

Τι είναι η φωτοθεραπεία;

Η φωτοθεραπεία είναι η χρήση υπεριώδους (UV) φωτός για θεραπευτικά της αποτελέσματα. Η φωτοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως για σχεδόν έναν αιώνα για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων του δέρματος όπως η ψωρίαση, η λεύκη και το σοβαρό έκζεμα.

Συχνές ερωτήσεις για τη φωτοθεραπεία

Το υπεριώδες φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τοπικά στο δέρμα. Σε περιπτώσεις όπως η ψωρίαση, η θεραπεία με φως μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη παχιάς επιδερμίδας. Η θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιείται στη λεύκη για την πρόσθετη ικανότητα της να διεγείρει τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν χρωστικές του δέρματος.

Αυτό κάνει τη φωτοθεραπεία μια καλή επιλογή θεραπείας για σχεδόν οποιονδήποτε – ειδικά εκείνους που δεν τους αρέσουν οι κρέμες, όσους επιθυμούν μια φυσική θεραπεία, μια θεραπεία χωρίς στεροειδή, και εκείνους που θέλουν πρόσθετο έλεγχο χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό θεραπειών. Η φωτοθεραπεία είναι επίσης μια καλή επιλογή για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι δερματολόγοι θεωρούν ότι η  θεραπεία φωτός NB-UVB  είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα. Στις λίγες μελέτες σε ανθρώπους που αξιολογούν αυτή την ανησυχία, δεν έχει διαπιστωθεί αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Η στοχοθετημένη θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να επικεντρώνει το φως της επουλωτικής θεραπείας στο δέρμα που έχει προσβληθεί, εξοικονομώντας περιττό φως που πηγαίνει στο περιβάλλον δέρμα. Με τις πρόσφατες εξελίξεις στην φωτομετρική και όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, η επούλωση μπορεί να συμβεί νωρίτερα και έτσι να μειωθεί η συνολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Το φως του ήλιου και τα κρεβάτια μαυρίσματος περιέχουν UVA που μπορεί να βλάψει τα βαθύτερα στρώματα του δέρματός σας. Η τεχνολογία φωτισμού Clarify Handheld φιλτράρει το UVA και εκπέμπει μόνο το NB-UVB, το οποίο βοηθά στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης μακροχρόνιων παρενεργειών όπως ο καρκίνος του δέρματος με την πάροδο του χρόνου.

Οι θεραπείες με φωτοθεραπεία τυπικά χορηγούνται τρεις φορές την εβδομάδα. Στην ψωρίαση, σημαντική βελτίωση μπορεί να παρατηρηθεί εντός δύο εβδομάδων. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ψωρίαση μπορεί να χρειαστούν 15 έως 20 θεραπείες για να επιτύχουν την κάθαρση και να παρουσιάσουν ένα  ρυθμό ύφεσης 38% μετά από ένα χρόνο.

Για τα άτομα με λεύκη, η θεραπεία με φωτοθεραπεία είναι πιο περίπλοκη. Η διάρκεια του χρόνου που έχετε λεύκη, οι θέσεις του σώματος που θέλετε να αντιμετωπιστεί και η δραστηριότητα της λεύκης σας, επηρεάζουν όλα τα ποσοστά επαναχρωματισμού. Η πιθανότητα αντίδρασης είναι μεγαλύτερη σε εκείνους που έχουν ξεκινήσει θεραπεία εντός 2 ετών από τη διάγνωση, αντιμετωπίζουν το πρόσωπο και το λαιμό και έχουν σταθερή, αμετάβλητη λεύκη χωρίς ενδείξεις δραστηριότητας. Εκείνοι με σημάδια ενεργού λεύκωσης δικαιολογούν πιο επιθετική θεραπεία, η οποία συχνά περιλαμβάνει φωτοθεραπεία πλήρους σώματος και στεροειδή από το στόμα.

Κατά τη διάρκεια της φωτοθεραπείας, το δέρμα σας γρήγορα εξοικειώνεται με τη δόση της ενέργειας NB-UVB που παραδίδεται. Προκειμένου η επούλωση να συνεχιστεί, η δόση του φωτός που παρέχεται στις στοχευμένες περιοχές πρέπει να αυξάνεται συνεχώς, ανάλογα με την ανταπόκριση του δέρματός σας στη θεραπεία. Δεδομένου ότι όλοι ανταποκρίνονται διαφορετικά στη φωτοθεραπεία και διαφορετικές περιοχές του σώματος ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο, οι δερματολόγοι  εξαρτώνται από την αυτοαξιολόγηση του δέρματος από την ασθενή την ημέρα μετά την  θεραπεία.

Όταν φτάνετε στους στόχους θεραπείας του δέρματός σας, η θεραπεία συντήρησης συνιστάται γενικά από το δερματολόγο σας. Η θεραπεία συντήρησης περιλαμβάνει ένα σχέδιο για τη μείωση της δόσης ή συχνότητας θεραπείας.

Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξακολουθεί να είναι υπερδραστήριο ή αργότερα ξαναγίνει υπερδραστήριο – για παράδειγμα, εάν προκαλείται από άγχος, ασθένεια, τραύμα, τοκετό ή άλλες απρόβλεπτες ή άγνωστες αιτίες, μπορεί να χρειαστεί κάποιος βαθμός πιο ενεργού θεραπείας. Σε αυτή την περίπτωση, η δόση και η συχνότητα θεραπείας φωτός αυξάνονται γενικά.

Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην κατάστασή σας, είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτές τις αλλαγές με τον δερματολόγο σας αμέσως μόλις παρουσιαστούν, ώστε να μπορείτε να μάθετε ποια είναι η καλύτερη μέση δράση για τη θεραπεία του δέρματός σας.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Στη δερματολογική μας κλινική αντιμετωπίζουμε συνήθη και σπάνια προβλήματα του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των βλεννογόνων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν χρειάζεστε συμβουλευτική υποστήριξη ή θεραπευτική φωτοθεραπεία.

Dr Μπαλαμώτη Ευγενία, Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος

    ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ| ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ | DR ΜΠΑΛΑΜΩΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ | ΠΕΙΡΑΙΑΣ