Μυκητίαση

Μυκητίαση δέρματος

Η μυκητίαση του δέρματος (δερματοφυτία) είναι μία δερματική λοίμωξη που προκαλείται από διάφορα είδη μυκήτων. Οι υπεύθυνοι μύκητες μπορεί να περιορίζονται στο δέρμα του ανθρώπου (ανθρωπόφιλοι), μπορεί να προέρχονται από τα ζώα (ζωόφιλοι) ή από το έδαφος (γεώφιλοι).

Συχνές ερωτήσεις για τη μυκητίαση

Οι κλινικές μορφές περιλαμβάνουν:

  • Δερματοφυτία σώματος
  • Δερματοφυτία τριχωτού κεφαλής
  • Δερματοφυτία μηρογεννητικών πτυχών
  • Δερματοφυτία  άκρων χειρών και ποδών

Εμφανίζεται με τη μορφή δακτυλιοειδών βλαβών  με λεπιδώδες όριο και περιφερική επέκταση. Το ερυθηματολεπιδώδες εξάνθημα της δερματοφυτίας σώματος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη διαφορική διάγνωση της ψωρίασης, του ερυθηματώδη λύκου, της σύφιλης, του πολύμορφου ερυθήματος και της ροδοχρόου πιτυρίασης.

Οι κλινικές εκδηλώσεις της μυκητίασης του τριχωτού παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία και κυμαίνονται από την ήπια απολέπιση μέχρι και τη δημιουργία φλεγμονωδών αλλοιώσεων. Σε κάθε άτομο που εμφανίζει εστιακή απώλεια τριχών και απολέπιση στο τριχωτό της κεφαλής πρέπει να ληφθούν τρίχες και λέπια για μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια. 

Κνησμώδεις ερυθηματώδεις πλάκες εμφανίζονται στη βουβωνική χώρα και επεκτείνονται προς τους μηρούς.

Κνησμώδες εξάνθημα με απολέπιση, ρωγμές και διαβροχή εμφανίζεται μεταξύ των δακτύλων.

Η θεραπεία της μυκητίασης ανάλογα με την κλινική εικόνα, την εντόπιση, την έκταση και τη χρονιότητα των βλαβών μπορεί να είναι τοπική ή συστηματική με αντιμυκητιασικά σκευάσματα.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Στη δερματολογική μας κλινική αντιμετωπίζουμε συνήθη και σπάνια προβλήματα του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των βλεννογόνων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν χρειάζεστε συμβουλευτική υποστήριξη ή ιατρική θεραπεία για την αντιμετώπιση της μυτηκίασης του δέρματος.

Dr Μπαλαμώτη Ευγενία, Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος

    ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ| ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ | DR ΜΠΑΛΑΜΩΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ | ΠΕΙΡΑΙΑΣ