Παιδική ακμή

Τι είναι η παιδική ακμή;

Η ακμή είναι μία από τις συχνότερες δερματολογικές παθήσεις. Εμφανίζεται κυρίως κατά την εφηβική ηλικία ή σε νεαρούς ενήλικες. Η ακμή μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά τη νεογνική, τη βρεφική, την παιδική και την προεφηβική ηλικία.

Συχνές ερωτήσεις για την παιδική ακμή

Η νεογνική ακμή (νεογνική ηλικία < 1 μηνός) παρατηρείται σε ποσοστό μέχρι 20% των νεογνών. Μπορεί να είναι παρούσα στη γέννηση ή μπορεί να εμφανιστεί στον πρώτο μήνα. Είναι συχνότερη στα αγόρια.

Η βρεφική ακμή συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 3ου και 6ου μήνα της ζωής. Είναι σπάνια και είναι συχνότερη στα αγόρια. Παρατηρείται εμφάνιση ερυθρότητας και σμήγματος στο πρόσωπο, στο στήθος και στη ράχη. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό βρεφών  μπορεί να είναι σοβαρή με την εμφάνιση οζιδίων και κύστεων.

Στην ακμή κατά την παιδική ηλικία απαιτείται ενδοκρινολογικός έλεγχος προς αποκλεισμό υπερανδρογονισμού.

Η  προεφηβική ακμή μπορεί να σηματοδοτεί διάφορες ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως πρώιμη αδρεναρχή, αληθή πρώιμη ήβη κ.α.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Στη δερματολογική μας κλινική αντιμετωπίζουμε συνήθη και σπάνια προβλήματα του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των βλεννογόνων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν χρειάζεστε συμβουλευτική υποστήριξη ή θεραπεία για την παιδική ακμή.

Dr Μπαλαμώτη Ευγενία, Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος

    ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΚΜΗ| ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ | DR ΜΠΑΛΑΜΩΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ | ΠΕΙΡΑΙΑΣ