Θεραπεία ραγάδων

Ραγάδες, τι είναι και ποια η θεραπεία;

Οι ραγάδες ή δερματικές ραβδώσεις συνιστούν μία μορφή ουλών που βρίσκονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, ενώ το δέρμα πάνω από τις ραγάδες είναι φυσιολογικό. Συνήθως δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της απότομης τάσης που ασκείται στο δέρμα μας μετά από απότομη αύξηση του ύψους κατά την εφηβεία, μετά από αύξηση του σωματικού βάρους ή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. 

Συχνές ερωτήσεις για τις ραγάδες

Η εμφάνιση των ραγάδων είναι πολύ χαρακτηριστική καθώς εμφανίζονται με τη μορφή ραβδώσεων με γραμμοειδή διάταξη στην επιφάνεια του δέρματος. Οι πρόσφατα σχηματισμένες ραγάδες έχουν ερυθρό ή ερυθροϊώδες χρώμα και σταδιακά αποχρωματίζονται και γίνονται λευκότερες. Συνήθως εντοπίζονται στην κοιλιά, στο στήθος, στους  βραχίονες, στους μηρούς και στους γλουτούς.

Οι ραγάδες μπορεί να οφείλονται είτε σε απότομη αύξηση του σωματικού βάρους λόγω παχυσαρκίας ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μελέτες αναφέρουν ότι το 80% των εγκύων εμφανίζουν ραγάδες κυρίως στην κοιλιά και στο στήθος κατά το 3Ο τρίμηνο της κύησης.

Ραγάδες εμφανίζονται επίσης κατά την απότομη αύξηση του ύψους στην εφηβεία. Οι αθλητές και γενικά άτομα που κάνουν έντονη μυϊκή άσκηση μπορεί να εμφανίσουν ραγάδες στη ράχη , στο στήθος και τους βραχίονες λόγω της ταχείας αύξησης της μυϊκής μάζας. Διάφορες ενδοκρινολογικές παθήσεις όπως σύνδρομο  Cushing, σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα ενοχοποιούνται και συντελούν στην εμφάνιση των ραγάδων.

Οι ραγάδες μπορεί να οφείλονται στη χρόνια τοπική χρήση σκευασμάτων που περιέχουν κορτιζόνη ή στη συστηματική λήψη κορτικοστεροειδών. Τέλος οι ραγάδες μπορεί να οφείλονται σε κληρονομική προδιάθεση.

H πλέον αποτελεσματική θεραπεία με αποδεδειγμένα επιτυχή αποτελέσματα αντιμετώπισης των ραγάδων είναι η θεραπεία με την εφαρμογή του τελευταίας γενιάς Fractional laser.

Το Fractional laser μέσω ακτίνων που χωρίζονται σε εκατοντάδες μικροσκοπικές δέσμες συντελεί στην αναγέννηση του δέρματος μέσω της ενεργοποίησης της παραγωγής και  της σύνθεσης νέου κολλαγόνου. Η κλασματική τεχνολογία του fractional laser διεγείρει τους ινοβλάστες να παράγουν εκ νέου κολλαγόνο και ελαστίνη και  αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέου συνδετικού ιστού με υγιή δομή που μοιάζει με αυτή του φυσιολογικού δέρματος.

Έτσι λοιπόν ο ίδιος μας ο οργανισμός πραγματοποιεί μία άμεση ανάπλαση χρησιμοποιώντας τα υγιή κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία λείου και σμιλευμένου δέρματος χωρίς ίχνη ουλών. 

Το συνδυαστικό πρωτόκολλο Fractional laser και  θεραπείας PRP (Platelet Rich Plasma) αυξάνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μεγιστοποιώντας τα οφέλη της ανάπλασης. Η θεραπεία PRP βασίζεται στις αναπλαστικές και επανορθωτικές ιδιότητες των αιμοπεταλίων του δικού μας αίματος. Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής με θεαματικά αποτελέσματα στην εξάλειψη των ραγάδων.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Στη δερματολογική μας κλινική αντιμετωπίζουμε συνήθη και σπάνια προβλήματα του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των βλεννογόνων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν χρειάζεστε συμβουλευτική υποστήριξη ή ιατρική θεραπεία για την αντιμετώπιση των ραγάδων.

Dr Μπαλαμώτη Ευγενία, Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος

    ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΡΑΓΑΔΩΝ| ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ | DR ΜΠΑΛΑΜΩΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ | ΠΕΙΡΑΙΑΣ