Αυτοάνοσες δερματικές παθήσεις

Τι είναι οι αυτοάνοσες δερματικές παθήσεις;

Οι αυτοάνοσες δερματικές παθήσεις όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η δερματομυοσίτιδα και το σκληρόδερμα είναι χρόνιες παθήσεις που συχνά συνδέονται με ευρήματα δέρματος όπως εξανθήματα, ευαισθησία στον ήλιο, απώλεια μαλλιών, πληγές στο στόμα ή μεταβολές των νυχιών.

Για μερικούς ασθενείς, το δέρμα είναι το μόνο ή το πιο σοβαρά προσβεβλημένο όργανο, ενώ για άλλους, το δέρμα είναι ένα από τα πολλά όργανα που επηρεάζονται. Οι μεταβολές του δέρματος είναι συχνά μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων αυτών των ασθενειών. Η αιτία αυτών των ασθενειών είναι άγνωστη.

Συχνές ερωτήσεις για τις αυτοάνοσες δερματικές παθήσεις

Οι δερματολόγοι εκτελούν πλήρεις εξετάσεις δέρματος για την ανίχνευση πρώιμων συμπτωμάτων αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων. Μπορούν να πραγματοποιηθούν βιοψίες του δέρματος και / ή εργαστηριακές εξετάσεις για να βοηθήσουν στη διάγνωση και να παρακολουθήσουν για αποδείξεις εσωτερικής βλάβης οργάνων που σχετίζονται με αυτές τις ασθένειες.

Η θεραπεία των δερματικών εκδηλώσεων του ερυθηματώδους λύκου, της δερματομυοσίτιδας και του σκληροδερμικού πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στον συγκεκριμένο ασθενή και συχνά περιλαμβάνει τόσο τοπικά όσο και συστηματικά φάρμακα.

Θα παρακολουθείτε στενά για ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων και σημεία συστηματικών εκδηλώσεων της κατάστασής σας. Ο δερματολόγος σας θα συνεργαστεί στενά με άλλους γιατρούς που εμπλέκονται στη φροντίδα σας για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Η πέμφιγα είναι μια αυτοάνοση δερματική νόσος που προκαλεί φουσκάλες και πληγές στο δέρμα ή στους βλεννογόνους, όπως στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα.

Η πέμφιγα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μέσης ηλικίας ή μεγαλύτερα. Έχει την τάση να είναι μια μακροχρόνια κατάσταση, και ορισμένοι τύποι μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή χωρίς θεραπεία. Η θεραπεία με φάρμακα συνήθως το ελέγχει.

Το σκληρόδερμα είναι μια ομάδα σπάνιων αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων που περιλαμβάνουν τη σκλήρυνση και σύσφιξη του δέρματος και των συνδετικών ιστών.

Το σκληρόδερμα επηρεάζει τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες και συχνότερα εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 30 και 50 ετών. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το σκληρόδερμα, μια ποικιλία θεραπειών μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σκληροδέρματος. Σε μερικούς ανθρώπους, το σκληρόδερμα επηρεάζει μόνο το δέρμα. Αλλά σε πολλούς ανθρώπους, το σκληρόδερμα βλάπτει επίσης τις δομές πίσω ​​από το δέρμα, όπως τα αιμοφόρα αγγεία, τα εσωτερικά όργανα και το πεπτικό σύστημα (συστηματικό σκληρόδερμα). Τα σημάδια και τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο σκληροδερμίας που έχετε.

Η δερματομυοσίτιδα είναι μια ασυνήθιστη φλεγμονώδης αυτοάνοση δερματική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μυϊκή αδυναμία και διακριτικό δερματικό εξάνθημα.

Η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τους ενήλικες και τα παιδιά. Σε ενήλικες, η δερματομυοσίτιδα εμφανίζεται συνήθως από τα τέλη της δεκαετίας του ’40 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Στα παιδιά, εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 5 και 15 ετών. Η δερματομυοσίτιδα επηρεάζει περισσότερα θηλυκά από τα αρσενικά.

Δεν υπάρχει θεραπεία για δερματομυοσίτιδα, αλλά μπορεί να επέλθουν περιόδοι βελτίωσης των συμπτωμάτων (ύφεση). Η θεραπεία μπορεί να καθαρίσει το δερματικό εξάνθημα και να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την μυϊκή δύναμη και τη λειτουργία.

Το φυσαλιδώδες πεμφιγοειδές είναι μια σπάνια κατάσταση του δέρματος που προκαλεί μεγάλες, γεμάτες με ρευστό υλικό, φουσκάλες. Αναπτύσσονται σε περιοχές δέρματος που συχνά κάμπτονται – όπως η κάτω κοιλιακή χώρα, οι ανώτεροι μηροί ή οι μασχάλες. Το φυσαλιδώδες πεμφιγοειδές είναι συνηθέστερο στους ηλικιωμένους.

Το φυσαλιδώδες πεμφιγοειδές εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσβάλλει ένα λεπτό στρώμα ιστού κάτω από το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Ο λόγος αυτής της ανώμαλης ανοσολογικής αντίδρασης είναι άγνωστος, αν και μερικές φορές μπορεί να προκληθεί με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Το φυσαλιδώδες πεμφιγοειδές συχνά αποβάλλεται μόνος του σε λίγους μήνες, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια. Η θεραπεία βοηθάει συνήθως να θεραπεύει τις φουσκάλες και να απαλύνει τον κνησμό. Μπορεί να περιλαμβάνει κορτικοστεροειδή και άλλα φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το φυσαλιδώδες πεμφιγοειδές μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, ειδικά για τους ηλικιωμένους που έχουν ήδη κακή υγεία.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Στη δερματολογική μας κλινική αντιμετωπίζουμε συνήθη και σπάνια προβλήματα του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των βλεννογόνων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν χρειάζεστε συμβουλευτική υποστήριξη ή αντιμετώπιση αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων.

Dr Μπαλαμώτη Ευγενία, Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος

    ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ | ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ | DR ΜΠΑΛΑΜΩΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ | ΠΕΙΡΑΙΑΣ