Θεραπεία υπεριδρωσίας

Υπεριδρωσία, αντιμετώπιση και θεραπεία

Η υπεριδρωσία είναι μία σχετικά συχνή νόσος που χαρακτηρίζεται από υπερβολική έκκριση ιδρώτα. Η παραγωγή ιδρώτα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερου μηχανισμούς, με τον οποίο το σώμα μας αποβάλλει θερμότητα. Τα άτομα που έχουν υπεριδρωσία παράγουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ιδρώτα από αυτήν που απαιτείται για ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι τα χέρια, οι μασχάλες (ή οποιαδήποτε περιοχή του σώματος πάσχει) μπορεί να είναι διαρκώς υγρά δυσκολεύοντας την καθημερινή ζωή, την εργασία ή τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Συχνές ερωτήσεις για την υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία ανάλογα με την αιτιολογία διακρίνεται σε:

  1. Πρωτοπαθή
  2. Δευτεροπαθή

Ανάλογα με την έκταση διακρίνεται σε:

  1. Εστιακή ή εντοπισμένη υπεριδρωσία: η υπερβολική έκκριση ιδρώτα εντοπίζεται στις παλάμες, στα πέλματα και στις μασχάλες.
  2. Γενικευμένη υπεριδρωσία: παρατηρείται υπερβολική έκκριση ιδρώτα σε ολόκληρο το σώμα και όχι σε μία μόνο περιοχή. Συνδέεται κυρίως με παθολογικές καταστάσεις όπως υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, λοιμώξεις, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.

Το Botox συνιστάται για τη θεραπεία της μέτριας ή σοβαρής εντοπισμένης υπεριδρωσίας. Το Botox έχει επίσημη ένδειξη για τη θεραπεία της πρωτοπαθούς μασχαλιαίας υπεριδρωσίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ο δερματολόγος χρησιμοποιώντας πολύ λεπτές βελόνες εφαρμόζει ενδοδερμικές ενέσεις σε πολλαπλά σημεία στην πάσχουσα περιοχή. Στην περιοχή των μασχαλών δεν απαιτείται τοπική αναισθησία. Ο ασθενής αισθάνεται ένα ήπιο αίσθημα πόνου, μία πολύ μικρή ενόχληση. Όταν η θεραπεία εφαρμόζεται στις παλάμες ή τα πέλματα γίνεται αναισθησία με ένα κρυοπροωθητικό spray ή εφαρμόζεται περιοχική αναισθησία.

Η μείωση της έκκρισης ιδρώτα παρατηρείται μέσα σε δύο εβδομάδες (μεταξύ 2ης και 14ης ημέρας) από την εφαρμογή της θεραπείας. Η διάρκεια του θεραπευτικού αποτελέσματος κυμαίνεται από 4-19 μήνες στη μασχαλιαία υπεριδρωσία, 3-13 μήνες στις παλάμες και 4-10 μήνες στα πέλματα.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Στη δερματολογική μας κλινική αντιμετωπίζουμε συνήθη και σπάνια προβλήματα του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των βλεννογόνων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν χρειάζεστε συμβουλευτική υποστήριξη ή ιατρική θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας..

Dr Μπαλαμώτη Ευγενία, Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος

    ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ| ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ | DR ΜΠΑΛΑΜΩΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ | ΠΕΙΡΑΙΑΣ