Σπίλοι

Τι είναι σπιλοι;

Οι σπίλοι είναι ένας κοινός τύπος ανάπτυξης του δέρματος. Εμφανίζονται συχνά ως μικρά, σκούρα καφέ σημεία και προκαλούνται από συστάδες χρωματισμένων κυττάρων. Οι σπίλοι γενικά εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν 10 έως 40 σπίλους, μερικοί από τους οποίους μπορεί να αλλάξουν την εμφάνισή τους ή να εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου.

Οι περισσότεροι σπίλοι είναι ακίνδυνοι. Σπάνια, γίνονται καρκινικοί. Η παρακολούθηση των αιμοπεταλίων και άλλων χρωματισμένων επιθεμάτων είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος, ιδιαίτερα του κακοήθους μελανώματος.

Συχνές ερωτήσεις για τους σπίλους

Ένας τυπικός σπίλος είναι ένα καφέ σημείο. Αλλά οι κρεατοελιές έρχονται σε διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη:

  • Χρώμα και υφή. Οι σπίλοι μπορούν να είναι καφέ, μαύροι, μαύρο, κόκκινο, μπλε ή ροζ. Μπορούν να είναι λείοι, ρυτιδωμένοι, επίπεδοι ή ανυψωμένοι. Μπορεί να υπάρχει τριχοφυΐα από αυτούς.
  • Σχήμα. Οι περισσότεροι σπίλοι είναι ωοειδείς ή στρόγγυλοι.
  • Μέγεθος. Οι σπίλοι έχουν συνήθως διάμετρο μικρότερη από περίπου 6 χιλιοστά, το μέγεθος μιας μύτης μολυβιού. Σπάνια, οι σπίλοι που υπάρχουν από τη γέννηση  μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτεροι, καλύπτοντας ευρείες περιοχές του προσώπου, του κορμού ή του άκρου.

Οι σπίλοι μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, των μασχαλών, κάτω από τα νύχια σας και μεταξύ των δακτύλων σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν 10 έως 40 σπίλους. Πολλά από αυτά αναπτύσσονται μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Οι σπίλοι μπορεί να αλλάξουν στην εμφάνιση ή να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου. Οι ορμονικές αλλαγές στην εφηβεία και την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν σκουρόχρωμους και μεγαλύτερους σπίλους.

Αυτός ο οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ένας σπίλος είναι ένα σημείο μπορεί να υποδεικνύει μελάνωμα ή άλλους καρκίνους του δέρματος:

  • Ασύμμετρη μορφή. Το μισό είναι σε αντίθεση με το άλλο μισό.
  • Ακανόνιστο σχήμα. Ψάξτε για κρεατοελιές με ακανόνιστα περίμετρο.
  • Αλλαγές στο χρώμα. Ψάξτε για κρεατοελιές που έχουν αλλάξει χρώμα, έχουν πολλά χρώματα ή έχουν ανομοιόμορφο χρώμα.
  • Μεγάλη διάμετρο. Αναζητήστε νέες αναπτύξεις σε ένα σπίλο μεγαλύτερο από  6 χιλιοστά.
  • Αλλαγές στην όψη. Παρακολουθήστε για κρεατοελιές που αλλάζουν σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα ή ύψος, ειδικά αν μέρος ή όλος ο σπίλος γίνεται μαύρος. Οι κρεατοελιές μπορεί επίσης να εξελιχθούν για να αναπτύξουν νέα σημεία και συμπτώματα, όπως φαγούρα ή αιμορραγία.

Οι κακοήθεις κρεατοελιές ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση. Ορισμένοι μπορεί να εμφανίζουν όλες τις λειτουργίες που αναφέρονται παραπάνω. Άλλοι μπορεί να έχουν μόνο ένα ή δύο.

Οι σπίλοι προκαλούνται όταν τα κύτταρα του δέρματος (μελανοκύτταρα) αναπτύσσονται σε συστάδες. Τα μελανοκύτταρα κατανέμονται σε όλο το δέρμα σας και παράγουν μελανίνη, τη φυσική χρωστική που δίνει στο δέρμα σας το χρώμα.

Το μελάνωμα είναι η κύρια επιπλοκή των σπίλων. Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερο από τον μέσο όρο κίνδυνο  των κρεατοελιών τους, να γίνουν καρκινικά και να εξελιχθούν σε μελάνωμα. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μελανώματος περιλαμβάνουν:

  • Γεννημένος με μεγάλα κρεατοελιές. Αυτοί οι τύποι σπίλων ονομάζονται συγγενείς νέοι. Σε ένα βρέφος, τέτοιες σπίλοι ταξινομούνται ως μεγάλοι εάν έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 5 εκατοστά. Ακόμη και ένας μεγάλος σπίλος σπάνια γίνεται καρκίνος και σχεδόν ποτέ πριν το παιδί φθάσει στην εφηβεία.
  • Έχοντας ασυνήθιστες κρεατοελιές. Οι κρεατοελιές που είναι μεγαλύτερες από ένα συνηθισμένο σπίλο και ακανόνιστου σχήματος είναι γνωστές ως άτυπα (δυσπλαστικά) nevi. Τείνουν να είναι κληρονομικές. Και συχνά έχουν σκούρο καφέ χρώμα και ελαφρύτερα, ανώμαλα όρια.
  • Έχοντας πολλούς σπίλους. Έχοντας περισσότερες από 50 συνηθισμένες κρεατοελιές υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο μελανώματος.
  • Έχοντας προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. Αν είχατε μελάνωμα πριν, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να γίνει κακοήθης ένας σπίλος. Επιπλέον, ορισμένοι τύποι άτυπων σπίλων οδηγούν σε γενετική μορφή μελανώματος.

Λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία, όπως από τον ήλιο ή το σολάριουμ. Η υπεριώδης ακτινοβολία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος. Και τα παιδιά που δεν έχουν προστατευτεί από την έκθεση στον ήλιο τείνουν να αναπτύσσουν περισσότερους σπίλους.

  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανός ώρες. Προγραμματίστε υπαίθριες δραστηριότητες για άλλες ώρες της ημέρας, ακόμη και σε συννεφιασμένες μέρες ή το χειμώνα.
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό όλο το χρόνο. Εφαρμόστε αντηλιακό περίπου 30 λεπτά πριν βγείτε έξω. Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF τουλάχιστον 15.
  • Συγκάλυψη. Τα γυαλιά ηλίου, τα καπέλα με φαρδιά επικάλυψη, τα μακριά μανίκια και άλλα προστατευτικά ρούχα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις βλαβερές από ακτίνες UV.
  • Αποφύγετε το σολάριουμ. Οι λάμπες και τα κρεβάτια μαυρίσματος εκπέμπουν υπεριώδεις ακτίνες και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Ο δερματολόγος σας σας μπορεί να ταυτοποιήσει τους σπίλους εξετάζοντας το δέρμα σας. Μπορείτε να επιλέξει να συτμπεριλάβετε μια εξέταση δέρματος ως ένα τακτικό μέρος της προληπτικής ιατρικής σας περίθαλψης. Συζητήστε με το δερματολόγο σας σχετικά με ένα πρόγραμμα που είναι κατάλληλο για εσάς. Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης δέρματος, ο γιατρός σας επιθεωρεί το δέρμα σας από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι ένας σπίλος μπορεί να είναι καρκινικός,  μπορεί να πάρει ένα δείγμα ιστού (βιοψία) για μικροσκοπική εξέταση.

Εάν ο σπίλος σας είναι καρκινικός, ο γιατρός σας θα κάνει μια χειρουργική επέμβαση για να το αφαιρέσει. Αν έχετε ένα σπίλο που προκαλεί ερεθισμό όταν ξυρίζεστε, μπορεί να θέλετε να τον αφαιρέσετε.

Η απομάκρυνση των κρεατοελιών διαρκεί μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα και συνήθως γίνεται σε εξωτερικά ιατρεία. Ο γιατρός σας μουδιάζει την περιοχή γύρω από τον σπίλο και τον αφαιρεί , μαζί με ένα περιθώριο υγιούς δέρματος εάν είναι απαραίτητο. Η επέμβαση μπορεί να αφήσει μια μόνιμη ουλή.

Αν παρατηρήσετε ότι ένας σπίλος έχει αυξηθεί πάλι , επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας αμέσως.

Αν σας ενοχλεί οπτικά η παρουσία, ενός σπίλου θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μακιγιάζ για να βοηθήσει να το κρύψει. Εάν έχετε μια τρίχα που αναπτύσσεται από ένα σπίλο, μπορείτε να δοκιμάσετε το τρίψιμο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Ή μιλήστε με τον δερματολόγο σας για να αφαιρέσετε μόνιμα τις τρίχες και τον σπίλο.

Κάθε φορά που κόβετε ή ερεθίζετε ένα σπίλο, κρατήστε την περιοχή καθαρή. Επισκεφθείτε το δερματολόγο σας εάν ο σπίλος δεν θεραπευθεί.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Στη δερματολογική μας κλινική αντιμετωπίζουμε συνήθη και σπάνια προβλήματα του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των βλεννογόνων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν χρειάζεστε συμβουλευτική υποστήριξη ή αφαίρεση σπίλου.

Dr Μπαλαμώτη Ευγενία, Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος

    ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΠΙΛΩΝ| ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ | DR ΜΠΑΛΑΜΩΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ | ΠΕΙΡΑΙΑΣ