Ατοπική δερματίτιδα

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;

Η  ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια  κνησμώδης πάθηση του δέρματος της παιδικής κυρίως ηλικίας. Η ατοπική δερματίτιδα συνυπάρχει συνήθως με αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα. Τα συμπτώματα και η βαρύτητα της νόσου επηρεάζονται τόσο από γενετικές επιδράσεις όσο και από το περιβάλλον στο οποίο ζει το παιδί.

Η ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα αποτελεί την πιο συχνή δερματοπάθεια της παιδικής ηλικίας. Παιδιά μικρότερα των 7 ετών προσβάλλονται σε ποσοστό 15-20%.

Συχνές ερωτήσεις για την ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται με τη μορφή κόκκινων ερυθρών πλακών. Το δέρμα εμφανίζει ξηρότητα και έντονο κνησμό-φαγούρα. Ο κνησμός μπορεί να υπάρχει ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εμφανείς δερματικές βλάβες. Το παιδί μπορεί να ξυπνάει τη νύχτα και μπορεί να είναι εκνευρισμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ατοπική δερματίτιδα είναι χρόνια νόσος και παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις.

Ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης διακρίνουμε 3 κλινικές μορφές της νόσου:

  1. Βρεφικό έκζεμα: αρχίζει σε ηλικία 2-4 μηνών. Το εξάνθημα εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο. Το βρέφος παρουσιάζει κοκκινίλα, ερυθρότητα, ξηρότητα στο μέτωπο, στα μάγουλα και στο πηγούνι.
  2. Ατοπική δερματίτιδα της παιδικής ηλικίας: η δερματίτιδα μπορεί να εμφανισθεί για πρώτη φορά στην ηλικία των 4-5 ετών ή να αποτελεί συνέχεια της βρεφικής ηλικίας. Οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως μπροστά από τους αγκώνες, πίσω από τα γόνατα, στο λαιμό, στα χέρια και στους καρπούς.
  3. Ατοπική δερματίτιδα εφήβων και ενηλίκων: αποτελεί συνέχεια της ατοπικής δερματίτιδας της παιδικής ηλικίας. Σε μικρό ποσοστό ασθενών είναι δυνατόν να εμφανισθεί για πρώτη φορά στην εφηβική ηλικία ή κατά την ενήλικο ζωή.

Η θεραπεία έχει ως σκοπό την ενυδάτωση του δέρματος, την αντιμετώπιση της φλεγμονής, του κνησμού και την πρόληψη των υποτροπών.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση βασίζεται στην εφαρμογή μαλακτικών και ενυδατικών σκευασμάτων που ενυδατώνουν το δέρμα και καταπολεμούν την ξηρότητα. Για την αντιμετώπιση των εξάρσεων απαιτείται εφαρμογή ειδικών σκευασμάτων που περιέχουν κορτιζόνη, ενώ κατά τη χρόνια φάση γίνεται χρήση τοπικών ανοσοτροποποιητών.  Όταν υπάρχουν επιμολύνσεις χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά και για τον επίμονο πολύ ενοχλητικό κνησμό χορηγούνται αντιισταμινικά από το στόμα.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ο δερματολόγος να ενημερώσει λεπτομερώς, να δώσει πληροφορίες και να εκπαιδεύσει τους γονείς για την καθημερινή και σωστή περιποίηση του ατοπικού δέρματος καθώς και για την πορεία και την εξέλιξη της νόσου και τέλος για τους παράγοντες που προκαλούν ή επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Στη δερματολογική μας κλινική αντιμετωπίζουμε συνήθη και σπάνια προβλήματα του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των βλεννογόνων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν χρειάζεστε συμβουλευτική υποστήριξη ή θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα του παιδιού σας.

Dr Μπαλαμώτη Ευγενία, Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος

    ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ| ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ | DR ΜΠΑΛΑΜΩΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ | ΠΕΙΡΑΙΑΣ